Vajon milyen változásokat hoz 2023 az autózási trendekben?

Elolvasom

A Simple alkalmazás felhasználói körében végzett legújabb felmérésből kiderült, hogy a válaszadók majdnem fele több személygépjárművel is rendelkezik és kétharmaduk 10 000 kilométernél többet autózik egy évben. A kitöltők fele 2023-ban nem tervez változtatni az autózási szokásain az üzemanyagárak alakulása ellenére sem, de sokan a közösségi közlekedésre is nyitottak az utazási helyzettől függően.

Az OTP Mobil által készített friss felmérés alapján a Simple felhasználók 68 százaléka 10 000 kilométernél többet utazik személygépkocsival, míg 11,5 százalékuk 30 ezer kilométernél is többet éves szinten. 80 százalékuk ehhez saját gépjárműveit veszi igénybe és a válaszadók közel fele (44 százalék) nyilatkozott úgy, hogy több gépjárművel is rendelkezik. Sokan, a kitöltők 51 százaléka a helyzettől függően választ az autós és a közösségi közlekedés között.

Bár a Simple felhasználók 75 százaléka benzin meghajtású gépkocsival közlekedik, 54 százalékukat nem befolyásolja az üzemanyagok árának változása abban, hogy autóba üljenek és jelentős részük egyáltalán nem tervez változtatni autózási szokásain 2023-ban.

A felhasználók szokásai mellett az OTP Mobil adatai azt tükrözik, hogy megnövekedett az igény a gépjárműhasználatot egyszerűbbé és kényelmesebbé tevő szolgáltatások iránt.

„A forgalmi adatok azt mutatják, hogy 2022-ben a Simple alkalmazásban 22 százalékkal növekedett a matricaeladások száma az előző év azonos időszakához képest, így közel egymillió matricát vásároltak az alkalmazás e-matrica szolgáltatásán keresztül. A Simple appal történő autópálya-matrica vásárlás pedig nem csak megkönnyíti a felhasználók mindennapjait, de most segíteni is tudnak olyan gyerekeknek, akiknek nagy szükségük van rá” – emelte ki Benyó Péter, a Simple alkalmazást fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil Kft. ügyvezetője.

Most minden e-matrica vásárlás egy mosolyhoz is közelebb visz

 

A Simple alkalmazást fejlesztő OTP Mobil Kft. már évek óta kiemelt támogatója az alapítványnak, és idén is szeretnék segíteni a szervezet működését. Éppen ezért minden Simple alkalmazáson keresztül megvásárolt e-matrica után felajánlanak 10 Ft-ot az Amigoknak.

Ráadásul az autópálya-matrica vásárlással nyerni is lehet: több száz értékes nyereményt, vagy akár egy 1 millió forinttal feltöltött bankkártyát is.

Részletek: Vegyél matricát mobilon és adományozz – Simple

Tippek a fogyasztás csökkentésére

 

A Simple felmérésének adataiból is látszik, hogy sokan az árak változása ellenére is az autós közlekedést választják, vannak viszont, akik emiatt inkább más alternatíva után néznek. Ha nem szívesen mondanánk le autónk kényelméről, de szeretnénk spórolni, akkor íme 3 tipp a fogyasztás csökkentésére:

  • Autópálya

Ha mindenképp autóval szeretnénk utazni, érdemes megfontolni az autópálya használatát, hiszen egyenletes sebességgel haladva sokat megspórolhatunk. Vizsgálatok[1] kimutatták például, hogy a sebesség 18 másodpercenként történő változása 75 és 85 km/óra között már 20 százalékkal növelheti az üzemanyag-fogyasztást.

  • Sebességtartó automata (tempomat)

Amikor autópályán vezetünk, hasznos lehet a tempomat is, ami segíthet a járművezetőnek abban, hogy fenntartson egy állandó sebességet. Azonban ez csak akkor segíti az üzemanyag-fogyasztást, ha folyamatosan sík úton haladunk. Ha viszont a gravitáció miatt a sebesség kis mértékben megváltozik, azzal még nincs probléma, vagyis abban az esetben, ha emelkedőn haladunk felfelé, engedhetjük, hogy a sebesség kicsit lecsökkenjen, lefelé haladva pedig ismét visszanyerjük a lendületet.

  • Óvatos vezetés

A járművek a legtöbb energiát gyorsításkor használják fel. A sebességkorlátozás betartása, az óvatos és fokozatos gyorsítás és fékezés, valamint az útviszonyok ismerete 15-30 százalékkal javíthatja a jármű üzemanyag-takarékosságát autópályán, illetve 10-40 százalékkal araszoló forgalomban.[2]

[1]  https://www.nrcan.gc.ca/energy-efficiency/transportation-alternative-fuels/personal-vehicles/fuel-efficient-driving-techniques/21038

[2] https://afdc.energy.gov/conserve/behavior_techniques.html

Az OTP Mobil Kft.-ről
Az OTP Mobil Kft.-ről

Az OTP Bank 2013-ban azzal a céllal alapította OTP Mobilt, hogy a csoport fintech cége legyen. Az OTP Mobil három legismertebb szolgáltatása a Simple by OTP mobilalkalmazás, a SimplePay online fizetési megoldás és a 2020 szeptember óta elérhető, kifejezetten a KKV-k számára kialakított SimpleBusiness alkalmazás. A három szolgáltatásból álló Simple ökoszisztéma mára 2 millió felhasználó mindennapjait teszi egyszerűbbé. 

A Simple by OTP alkalmazásról
A Simple by OTP alkalmazásról

A Simple by OTP alkalmazás egy olyan hazai fejlesztésű, integrált alkalmazás, amely a mobilfizetést ötvözi számos, az életet egyszerűbbé tevő szolgáltatással, mint például a köztéri parkolás fizetése, autópálya-matrica vásárlása, mozi- és koncertjegyek vásárlása vagy a bizosításkötés. Ingyenesen letölthető a Play Store-ból és az App Store-ból, szolgáltatófüggetlen, bármely bank által kibocsátott bankkártyával használható és szinte minden okostelefonra telepíthető.

A SimplePay online fizetési megoldásról
A SimplePay online fizetési megoldásról

A 2015 novemberében elindított fizetési megoldással már több ezer webshopban találkozhatnak a vásárlók és a Simple fiók segítségével akár pillanatok alatt fizethetnek a fiókban elmentett bankkártyájukkal. A kereskedőknek egyszerű és gyors integrációt kínál a szolgáltatás, amellett, hogy az online fizetésekhez köthető, legújabb technológiai megoldások közül választhatják ki a számukra megfelelő lehetőségeket.